Routes

Fietsmenu is de manier om kennis te maken met de rust en ruimte van het Groninger landschap, met haar kleine fietspaden en rustige wegen, de unieke (wierden)dorpen, monumentale boerderijen en de Groningse gastvrijheid. Wij nodigen u uit om één van onze routes te gaan fietsen.

Veel routes gaan over fietspaden door weilanden en langs beekjes, ver van het gejakker en geraas.

Het tempo van de routes bepaalt u zelf, het is tenslotte uw dagje uit. Een duidelijke overzichtskaart zorgt ervoor dat u nooit verdwaalt en met deze kaart is het heel handig om een route te verkorten of te verlengen.

Fietsmenu heeft vijf fantastische routes uitgezet met elk een eigen karakter. Beleef het Groninger landschap in al haar puurheid en geniet van al het moois en lekkers dat de natuur te bieden heeft.

Fietsmenu – Reitdiep route (40 km)

Wie in het Reitdiepgebied fietst, kan de overweldigende rust en stilte die er heerst, niet ontkennen. Het gebied is het oudste cultuurlandschap van West-Europa en heeft een lange geschiedenis. Wierden, dijken, sluizen en kronkelende wegen vertellen het verhaal van 2600 jaar bewoning. Liefhebbers van cultuurschoon kunnen hier hun hart ophalen.

Fietsmenu – Middag Humsterland route (40 km)

Middag-Humsterland is de naam van het Nationaal landschap in de provincie Grioningen. Het bestaat uit de streken Middag en Humsterland, ongerept boerenland en het oudste cultuurlandschap van Nederland. De wegen kronkelen door het landschap en je kunt mijlenver om je heen kijken. Verheven boven het land ontdekt u schitterende historische boerderijen, diverse borgen en kerken.

Fietsmenu – Route naar het einde van de wereld (60 km)

Altijd willen weten waar het einde van de wereld is? Deze fascinerende route brengt u er naar toe. Natuurlijk hebben we het niet over het einde der tijden, maar over een gevoel dat ontstaat als u op deze plek arriveert. U fietst door pittoreske dorpjes en door een open en weids gebied van akkers en weilanden naar het einde van de wereld.

Fietsmenu – Lauwersmeergebied route (50 km)

Een van de mooiste en meest ongerepte natuurgebieden vindt u in het noordelijk deel van Groningen. Hier vormen wadden, wierden en wouden samen met het Nationaal Park Lauwersmeer het Lauwersland. Hier bent u bij de natuur op bezoek, rust, ruimte, prachtige luchten en bijzondere dieren, laat u verrassen door dit schitterende oord.

Fietsmenu – Ode aan de stilte audiotour (45 km)

De slogan van gemeente De Marne is: ‘hier hoor je de stilte nog’

Voor fietsmenu de aanleiding om een route uit te zetten in één van de stilste gebieden van Nederland.

U fietst door een vlak en bijzonder landschap met veel natuurschoon en u gaat het gebied, onder begeleiding van de filmische muziek van de Nederlandse band Ode to the Quiet, anders beleven. Fietsmenu heeft het landschap bij de liedjes gezocht, waardoor u tijdens het fietsen als het ware naar de soundtrack van het landschap luistert.

Veel van de fietsroutes gaan door de gemeente De Marne, volgens Fietsmenu de enige gemeente in Nederland zonder rotondes, zonder verkeerslichten, zonder hoogspanningsmasten en zonder snelwegen.